تاریخچه سلولهای فتوولتائیک
اولین بار در سال ۱۸۳۹ پدیده فتوولتائیک یا سلول های فتوولتائیک توسط یک فیزیکدان فرانسوی به نام ادموند بکرل توصیف شد. بکرل در سن ۱۹ سالگی دریافت که یکسری مواد خاص هنگامی که در معرض تابش نور قرار می گیرند، می توانند به میزان کمی الکتریسیته تولید کنند. این پدیده ابتدا توسط فردی به نام هنریخ هرتز در سال ۱۸۷۵ در مواد جامدی مانند سلنیوم مورد بررسی قرار گرفت. پس از مدت کوتاهی سلول های فتوولتائیک سلنیومی ساخته شدند که با راندمان ۱ تا ۲ درصد نور را به الکتریسیته تبدیل می کردند. در نتیجه این تحقیقات سلنيوم در عکاسی مورد توجه قرار گرفت و برای استفاده در وسایل اندازه گیری نور استفاده شد. قدم های بعدی برای تکامل سلولهای فتوولتائیک در دهه ۱۹۴۰ و اوایل دهه ۱۹۵۰ برداشته شدند و این زمانی بود که زورالسکی روشی برای تهیه سیلیکون کریستالی ابداع کرد. در سال ۱۹۵۴ دانشمندان در آزمایشگاه بل بر اساس فرآیند زورالسکی اولین سلول فتوولتائیک سیلیکونی را که دارای راندمانی حدود ۴ درصد بود، ساختند.
اگر چه در دهه ۱۹۵۰ تلاش هایی در جهت به کارگیری سلول های سیلیکونی در تولیدات تجاری صورت گرفت ولی برنامه های جدید فضایی اولین کاربردهای این تکنولوژی بودند. در سال ۱۹۵۸ ماهواره آمریکایی ون گارد یک مدول سلول های فتوولتائیک کوچک را به همراه داشت که توان مورد نیاز برای رادیوی آن را تأمین می کرد. این سلول دارای عملکرد بسیار خوبی بود به طوری که تکنولوژی سلول های فتوولتائیک هم اکنون نیز قسمتی از برنامه های فضایی است. امروزه سلول های خورشیدی توان مورد نیاز کلیه ماهواره ها اعم از ماهواره های ارتباطی، مخابراتی و تحقیقاتی را تأمین می کنند.
تکامل سلول های فتوولتائیک در پیشرفت صنعت کامپیوتر مخصوصا تکنولوژی ترانزیستورهای نیمه هادی نقش مهمی را ایفا می کند. دلیل این امر آن است که سلول های فتوولتائیک از مواد مشابهی ساخته شده و بر اساس مکانیزم فیزیکی مشابهی عمل می کنند، در نتیجه هر گونه تحقیقات در زمینه ترانزیستورها اطلاعات جدیدی در زمینه فتوولتائیک فراهم می کند.
علیرغم همه این پیشرفتها، تجهیزات سلول های فتوولتائیک در دهه ۱۹۷۰ برای استفاده بر روی کره زمین بسیار گران بود. در اواسط دهه ۱۹۷۰ به دلیل بحران نفت و بالا رفتن قیمت آن، تکنولوژی سلول های فتوولتائیک به عنوان یک انرژی قابل تجدید مورد توجه بیشتری قرار گرفت و سرمایه گذاری بیشتری برای استفاده از آن بر روی زمین صورت پذیرفت.